04 Οκτωβρίου 2012

Η σύσκεψη της Πρωτοβουλίας για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

Στο γεμάτο χώρο του βιβλιοπωλείου "Εκτός των Τειχών" πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συζήτηση της Πρωτοβουλίας. Το θέμα της ήταν η αποτίμηση της απεργιακής κινητοποίησης της 26ης του Σεπτέμβρη, η παρουσία της Πρωτοβουλίας σε αυτή αλλά και το από 'δω και πέρα των εργατικών αγώνων. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και τέθηκαν αρκετά ζητήματα.
Συμμετείχαν εργαζόμενοι από αρκετούς χώρους, από τη Χαλυβουργία, τις τράπεζες, το χώρο της υγείας, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, κ.ά.
Κατ΄αρχήν σε σχέση με την απεργία και την παρουσία της εκεί οι τοποθετήσεις όλες λίγο ως πολύ κινήθηκαν στα πλαίσια την ανακοίνωσης που βγήκε μετά την απεργία (εδώ).
Κατατέθηκαν απόψεις και εκτιμήσεις, για το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται, για την επίθεση του συστήματος απέναντι στο λαό, για τον εκφασισμό της κοινωνίας, για το εργατικό κίνημα, τις παρεμβάσεις των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς και κυρίως για την από 'δω και πέρα παρουσία της Πρωτοβουλίας στους εργασιακούς χώρους.
Κοινός τόπος όλων ήταν η ανάγκη να αναδειχθεί η αγωνιστική άποψη κόντρα στις ρεφορμιστικές αυταπάτες που σπέρνονται από τις άλλες δυνάμεις, κόντρα στη πολυδιάσπαση του κινήματος αλλά και στη λογική των πολλών επιμέρους κινητοποιήσεων σε εργασιακούς χώρους που δεν συναντιούνται μεταξύ τους.
Αναφέρθηκε ως αρνητικό σε μια εποχή που ενώ η ανάγκη είναι να ενοποιηθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων, να αντισταθούν και να παλέψουν για να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική, όπως αυτές φάνηκαν στη τελευταία απεργία αλλά και στους επιμέρους αγώνες που ξεσπάνε, μετατρέποντας την "υποχρέωση" της ΓΣΕΕ σε ένα μαζικό εργατολαϊκό συλλαλητήριο όπου θα καταγγέλλονται από τη μια οι τροϊκανές πολιτικές και από την άλλη η ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία, οι δυνάμεις της Αριστεράς κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση ανακοινώνοντας ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Μια σήμερα Πέμπτη από το ΚΚΕ και μία το Σάββατο από τον Συντονισμό. Μετά από αρκετή συζήτηση αυτό που αποφασίστηκε ήταν η παρέμβαση της Πρωτοβουλίας τη Δευτέρα με προσυγκέντρωση που θα καταλήξει με πορεία στο Σύνταγμα. Επίσης κάποιας μορφής παρέμβαση θα υπάρξει και στη συγκέντρωση του Σαββάτου. Οι δυνάμεις της Πρωτοβουλίας θα κινηθούν το επόμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές καλώντας τον εργαζόμενο λαό να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτά που του ετοιμάζουν τρόικα και κυβέρνηση, να παλέψει για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να πιέσει να γίνουν κι άλλες απεργίες σε όλους τους εργασιακούς χώρους αλλά και πανεργατικές, μαζικοί, παρατεταμένοι αγώνες για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να ανατραπούν παλιά και νέα μνημόνια.
Αναδείχθηκε έντονα η ανάγκη όπου υπάρχουν εργαζόμενοι, που είτε ανήκουν στις δύο οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες που συμμετέχουν σε αυτή είτε είναι ανένταχτοι και ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στη προσπάθεια, να βρεθούν, να διερευνήσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν τη κοινή τους δράση στους χώρους τους.
Η συζήτηση δε γινόταν να μην επεκταθεί και στο πως θα αναπτυχθεί η Πρωτοβουλία στις γειτονιές, και στους χώρους της νεολαίας. Και εδώ ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις, κοινές και μη, αναφέρθηκαν παραδείγματα από κάποιες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με θετικά ή και αρνητικά συμπεράσματα.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαφάνηκε είναι η διάθεση να εξελιχθεί η Πρωτοβουλία και να απλωθεί παντού όπου δουλεύει, ζει και σπουδάζει ο λαός, με προσεκτικά βήματα χωρίς βιασύνες και όχι ξεκομένα από το κόσμο που απευθύνεται. Διάθεση όλων είναι η υπόθεση της Πρωτοβουλίας να ξεπεράσει τα όρια των δύο οργανώσεων και να εξελιχθεί σε ένα χώρο πολιτικής, ιδεολογικής και κινηματικής παρέμβασης όπου θέση θα έχουν όλοι όσοι συμμερίζονται τις κοινές αγωνίες, όπου θα λύνονται οι διαφορές, θα συντίθενται οι απόψεις μέσα από συντροφικό διάλογο και μέσα στο κίνημα.