03 Ιουλίου 2013

ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!
ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!
ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Συμπολίτες, συμπολίτισσες
Η επίθεση στα ζωτικά μας δικαιώματα που διεξάγουν από κοινού ιμπεριαλιστές, ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου (και φυσικά η… «φρέσκια» δικομματική κυβέρνηση) θέλει να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στο πόσιμο νερό, στην ύδρευση και στην αποχέτευση.
Δεν πρόκειται να τους το εκχωρήσουμε!
Όπου εξ άλλου προχώρησε η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης (τόσο σε εξαρτημένες χώρες όπως η δική μας όσο και στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις) τα αποτελέσματα για τους λαούς ήταν το ίδιο φρικτά: ξεπούλημα και δυσβάστακτα χρέη, υποβάθμιση των δικτύων, δραματική επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής.
Δεν εκχωρούμε όμως και το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για το δημόσιο αγαθό της ύδρευσης-αποχέτευσης.

Φυσικά και δεν το εκχωρούμε στους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές όπως τον Γάλλο (διόλου τυχαίο) ευρωπαίο Επίτροπο Μπαρνιέ που εμφανίστηκε όψιμος υποστηρικτής των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, πρόσφατα, στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τους αμερικάνους αλλά και τους γερμανούς ιμπεριαλιστές. Γαλλικών συμφερόντων είναι εξ άλλου ο βασικός όμιλος που διεκδικεί την ΕΥΑΘ.
Δεν εκχωρούμε φυσικά το δικαίωμα της αντίστασης στους δήμαρχους της ευρύτερης μητροπολιτικής περιφέρειας της Θεσσαλονίκης. Στους δημάρχους που πρωτοστατούν για να γίνει πιο… βρώμικος ο αέρας που αναπνέουν οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών με τον ΣΜΑ. Που ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής που θέλουν να τον επιβάλλουν και επικροτούν τις διώξεις πολιτών και αγωνιστών.
Δεν εκχωρούμε στον… καναπέ του δημοψηφίσματος τον αγώνα που πρέπει να αναπτυχθεί σε κάθε λαϊκή γειτονιά και συνοικία της πόλης, στη νεολαία και στα εργατικά στρώματα.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι στην εξαρτημένη Ελλάδα που κυβερνιέται με… βασιλικά διατάγματα και φασιστικής έμπνευσης πράξεις νομοθετικού περιεχομένου η απάντηση δεν είναι το δημοψήφισμα αλλά ο μαζικό λαϊκός αγώνας.
Αν η λαϊκή κινητοποίηση υποχρεώσει τους δημάρχους στο δημοψήφισμα τους αυτό θα είναι υποπαράγωγο της λαϊκής πάλης και όχι ο βασικός στόχος του κινήματος. Κι έχουν πολιτική ευθύνη –και αλήθεια στα πλαίσια ποιας «δημοκρατίας»- όσοι μέσα στην κίνηση «SOS για το νερό» αντικατέστησαν τον κοινό, μίνιμουμ στόχο «όχι στην ιδιωτικοποίηση» με αυτόν του δημοψηφίσματος.
Συμπολίτες, συμπολίτισσες
Ο αγώνας για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιο αγαθό, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχει διανύσει πολύ μικρή απόσταση από το να γίνει κτήμα των λαϊκών και εργαζόμενων μαζών της πόλης. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.
Χρειάζεται όλες οι δυνάμεις που μπορούν να ενωθούν στη δράση για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης να συντονίσουν το βήμα τους και να προχωρήσουν σε συνεργασία με πρωτοβουλίες πολιτών, κινήσεις και εργασιακές συλλογικότητες στις γειτονιές της πόλης. Μέσα στο καλοκαίρι και στις αρχές του Σεπτέμβρη. Με στόχο μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης να «εγκαινιαστεί» παράλληλα μια μεγάλη καμπάνια στις συνοικίες της πόλης που θα εκφραστεί και στην καθιερωμένη λαϊκή διαδήλωση.
Δεύτερος, αλλά καθόλου μικρότερης προτεραιότητας στόχος, είναι η σύνδεση του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού με τους «κοντινούς» αγώνες και τα κινήματα για την ποιότητα ζωής ενάντια στον ΣΜΑ στις δυτικές συνοικίες και στα Μεταλλεία του «χρυσού θανάτου» στη Χαλκιδική. Να οικοδομηθεί μαζί τους ένα συνεκτικό και αρραγές μέτωπο που θα υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά, το δικαίωμα να ζεις, να αναπνέεις καθαρό αέρα και να πίνεις καθαρό νερό ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ίδιας της ζωής!
Θεσσαλονίκη Ιούνης 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ