01 Νοεμβρίου 2013

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠΑΑΣ

Συγκροτήθηκε η
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ
Ένα σημαντικό βήμα για την παραπέρα συγκρότηση και δράση της στο εργατικό-λαϊκό κίνημα αποτέλεσε η διήμερη πανελλαδική σύσκεψη της Πρωτοβουλίας για Αριστερή Αντιϊμπεριαλιστική Συνεργασία.
Με περισσότερους από 80 ομιλητές που εκπροσωπούσαν σχήματα σε περισσότερες από 25 πόλεις, και εκατοντάδες αγωνιστές παρόντες, η διαδικασία του διημέρου 26-27 Οκτώβρη απηχούσε τις προσπάθειες που γίνονται εδώ και ενάμιση χρόνο, από τον Απρίλη του 2012, από ένα ευρύ φάσμα αγωνιστών που θέλει να συμβάλει με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο στην υπόθεση του δυναμώματος της λαϊκής αντίστασης και πάλης, ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, ενάντια στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας και στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστολής, της φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής.
Αυτό φιλοδοξεί να εκφράσει και το όνομα του πανελλαδικά συγκροτημένου πλέον σχήματος: ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙIΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Η πανελλαδική σύσκεψη ήρθε να συμπληρώσει έναν πρώτο κύκλο συγκρότησης και δράσης της ΠΑΑΣ. Έναν κύκλο που σημαδεύτηκε από σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στο διεθνές πεδίο, με την κρίση να οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και να εντείνει την επίθεση στους λαούς και την εργατική τάξη. Έναν κύκλο που σημαδεύτηκε επίσης από σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και στη χώρα μας, με την αντιδραστική επίθεση να κλιμακώνεται στο εσωτερικό με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, με την ένταση των αντιδημοκρατικών μέτρων και τον εκφασισμό του κράτους, με την επιβολή των μνημονίων που έσφιξαν τα δεσμά της ξένης εξάρτησης της χώρας μας και με τις ντόπιες κυβερνήσεις των κυρίαρχων αστικών πολιτικών δυνάμεων να υποθηκεύουν το μέλλον του λαού μας και τον πλούτο της χώρας στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΔΝΤ.
Χαρακτηριστικά σημεία των εξελίξεων αυτών αποτέλεσαν οι πολιτικές αναταράξεις στο ντόπιο αστικό μπλοκ εξουσίας (δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και μία σοβαρή κυβερνητική κρίση, αποκάλυψη πολιτικών «σκανδάλων» όπως η «λίστα Λαγκάρντ», η επιχείρηση «εξάρθρωσης» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής για να προωθηθεί μέσω της θεωρίας των «δύο άκρων» το χτύπημα του αγωνιζόμενου λαϊκού και αριστερού κινήματος) και, φυσικά, η απόπειρα ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία.
Εξίσου, όμως, χαρακτηριστικές ήταν και οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι αγώνες που έδωσαν λαός και εργαζόμενοι σε αυτό το διάστημα. Από την ΕΡΤ μέχρι τους καθηγητές και από το Μετρό μέχρι τη Χαλυβουργία, λαός και εργαζόμενοι απέδειξαν ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις δυναμώνουν, επιμένουν και εκφράζουν όλο και πλατύτερες λαϊκές μάζες.
Οι λαϊκοί αγώνες της περιόδου αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση ότι ο λαός μπορεί και θέλει να μπει εμπόδιο στην αντιδραστική πολιτική, χωρίς να υποκύπτει στον ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό μονόδρομο και τις υπαγορεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ-ΔΝΤ. Mε την προϋπόθεση ότι θα ξεπεράσει τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις πολιτικές εκείνων των δυνάμεων που με την ταμπέλα της Αριστεράς ακολουθούν γραμμή αναχώρησης από τα μέτωπα πάλης, παγιδεύουν το λαό με υποσχέσεις ψευτοαριστερής διακυβέρνησης, σπέρνουν εκλογικές αυταπάτες και αυταπάτες για το χαρακτήρα της ΕΕ, ή αυταπάτες για «φιλολαϊκά αντικαπιταλιστικά μεταβατικά προγράμματα» στα πλαίσια του αστικού συστήματος, αρνούνται τη λαϊκή αντιιμπεριαλιστική πάλη για εθνική ανεξαρτησία.
Τα συμπεράσματα και οι προβληματισμοί που ανέδειξε αυτός ο πρώτος κύκλος καταγράφτηκαν στη διαδικασία της σύσκεψης μέσα από το πρίσμα του κάθε ομιλητή και των αναγκαιοτήτων που ανέδειξε η μέχρι τώρα δράση του. Είτε μέσα από συγκροτημένα σχήματα της ΠΑΑΣ είτε μέσα από συναγωνιστικά σχήματα αρκετά από τα οποία ανακοίνωσαν την ένταξή τους στο πανελλαδικά συγκροτημένο σχήμα που προέκυψε από τη σύσκεψη. Αυτό αποτέλεσε και ένα από τα σημαντικά κέρδη αυτής της προσπάθειας. Το γεγονός δηλαδή ότι η μέχρι τώρα πορεία της ΠΑΑΣ δεν ήταν μια υπόθεση που αφορούσε αποκλειστικά τις δύο οργανώσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στη συγκρότησή της, δηλαδή το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, αλλά και ένα σημαντικό αριθμό ανένταχτων αγωνιστών και συναγωνιστικών σχημάτων που ένιωσαν την υπόθεση αυτή σαν μια ουσιαστική συμβολή στην υπόθεση της συγκρότησης του αναγκαίου μετώπου αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Το δυναμικό που συμμετείχε στο διήμερο είχε πολυεπίπεδη σύνθεση (παλιούς κομμουνιστές, νέους αγωνιστές, εργαζόμενους, άνεργους, σπουδαστές, μαθητές) και ήρθε από δεκάδες περιοχές της χώρας. Το αγωνιστικό αυτό δυναμικό με λόγο και ρόλο στα κινηματικά δρώμενα της κάθε περιοχής με ιδιαίτερη προσήλωση συνέβαλλε σε μια διαδικασία με σεβασμό στις απόψεις και απρόσκοπτη ροή στο διάλογο.
Ο διάλογος στο διήμερο της σύσκεψης προσπάθησε και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συντονιστικού όπως αυτό διατυπώθηκε από το εισηγητικό κείμενο: «Με την πανελλαδική μας συγκρότηση θέλουμε να προχωρήσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
Η Πανελλαδική Σύσκεψή μας μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο και ανταλλαγές των μέχρι τώρα εμπειριών μας θα βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε ζητήματα, να ξεπεράσουμε αδυναμίες και να εξοπλιστούμε για να προωθήσουμε τους στόχους της Συνεργασίας μας
Μπορούμε να προχωρήσουμε! Στο δρόμο της ανάπτυξης της λαϊκής αντίστασης ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, την καπιταλιστική επίθεση και το φασισμό, κόντρα σε αυταπάτες και ψεύτικες «συνδιαχειριστικές λύσεις»
.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της συνεργασίας για το πώς και μέχρι που προχωράμε, με ποιους και με ποιο τρόπο, σε ποια μέτωπα παρεμβαίνουμε, με ποιο στόχο και με ποιο πολιτικό προσανατολισμό τα συνδέουμε. Ζητήματα που εκ των πραγμάτων αναδεικνύονται και τα οποία, απ’ ό,τι φάνηκε βρίσκονται μπροστά μας, παρ’ όλο που τα κεντρικά πολιτικά ντοκουμέντα, καθώς και οι δεκάδες ακόμα ανακοινώσεις και τοποθετήσεις της ΠΑΑΣ μέχρι σήμερα, αποτελούν μια σοβαρή και ισχυρή πολιτική βάση.
Και αυτό το γεγονός είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα εγχείρημα το οποίο ουσιαστικά βρίσκεται στο ξεκίνημά του, αλλά και το οποίο φιλοδοξεί να εκφράσει ένα ακόμη ευρύτερο αγωνιστικό δυναμικό στη βάση της ισότιμης σχέσης και συμβολής στην υπόθεση της συγκρότησης του μετώπου αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, στην άγρια καπιταλιστική επίθεση και στην υποταγή στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έγινε κατανοητό είναι ότι για να αποκτήσει αυτή η μετωπική πολιτική συνεργασία ακόμη πιο γερές βάσεις και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών «δεν αρκεί μία κεντρική πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες αριστερές πολιτικές οργανώσεις, αλλά ότι πρέπει αυτή η συμφωνία να δοκιμαστεί και να διεκδικήσει τη διεύρυνσή της όσο πιο μαζικά και πλατιά μπορεί» καθώς και ότι «σημαντικό χαρακτηριστικό της ΠΑΑΣ είναι η σύνδεσή της με την ταξική πάλη και τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το κάλεσμα του Παναττικού Συντονιστικού για την πανελλαδική συγκρότηση.
Η Πανελλαδική Σύσκεψη υπογράμμισε πως η υπόθεση της συγκρότησης ενός μαζικού μετώπου λαϊκής αντίστασης και διεκδίκησης, που θα συνδέει τις ανάγκες της πάλης της περιόδου με την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης και της ανεξαρτησίας αποτελεί καθήκον για τις αριστερές δυνάμεις και για όλους τους αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Για Ψωμί - Δουλειά - Ειρήνη - Δημοκρατία - Εθνική Ανεξαρτησία.
Οι διαδικασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης ολοκληρώθηκαν με την επικύρωση της εισήγησης του Παναττικού Συντονιστικού, καθώς και με την ανάδειξη Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου το οποίο θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, καθώς και Γραμματείας με έδρα την Αθήνα, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η κατάθεση προτάσεων για ανάληψη δράσης σχετικά με την αλληλεγγύη στον αγώνα της Χαλκιδικής, την υπεράσπιση του δικαιώματος για δωρεάν υγεία-περίθαλψη, τις κατασχέσεις σπιτιών κ.ά.
Η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙIΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα θέσει άμεσα σε λειτουργία το ιστολόγιό της (μπλογκ), σαν συνέχεια του μπλογκ της ΠΑΑΣ, στο οποίο σύντομα θα καταγραφεί και ο πλούτος του διαλόγου που αναδείχτηκε στο διήμερο.