20 Νοεμβρίου 2012

17 Νόέμβρη 2012 - Πάτρα


Με απόφαση φοιτητικών συλλόγων έγινε και φέτος η τριήμερη κατάληψη του χώρου του "Παραρτήματος" στην Πάτρα.
Εκεί που 39 χρόνια πριν ο λαός και η νεολαία της Πάτρας συμμετείχε στη δικιά του εξέγερση ενάντια στην Χούντα.
Το προηγούμενο διάστημα μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στην ΠΑΑΣ βρέθηκαν και συζήτησαν με κόσμο για την συγκρότηση του μπλοκ αλλά και της ίδιας της Συνεργασίας με αφορμή τις κινητοποιήσεις το τριήμερο του Πολυτεχνείου.
Με τραπεζάκι και προκήρυξη η Πρωτοβουλία λειτούργησε μέσα στην κατάληψη και το απόγευμα του Σαββάτου συμμετείχε στην μαζικότατη (4000 κόσμου) διαδήλωση με πανό και συνθήματα.
Το όργιο καταστολής και τα χημικά στο πίσω μέρος της πορείας (που ήταν και το μπλοκ της ΠΑΑΣ) ξεκίνησε με αφορμή μερικές πέτρες σε μια τράπεζα στην Όθωνος & Αμαλίας κοντά στο αγγλικό προξενείο. Ομως αυτό δεν έφτανε και η δυνάμεις καταστολής χτύπησαν και στην αρχή της Γούναρη όπου τα μπλοκ ΣΕΚ, ΠΑΑΣ και ΕΕΚ χτυπήθηκαν με χημικά. Το μπλοκ τις ΠΑΑΣ διαλυμένο ανασυγκροτήθηκε λίγο πιο πάνω και συνέχισε να πορεύεται με τα υπόλοιπα μπλοκ προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα .

Όταν η πορεία έφτασε στην Κορίνθου, για να καταλήξει στο Παράρτημα, τα ΜΑΤ (λόγο κάποιων "ζορό" που τα έβαλαν με μια κάμερα) χτύπησαν ξανά! Τα χημικά έπεφταν στον κόσμο (ένας 19χρονος είναι σοβαρά στο νοσοκομείο με το μάτι του να κινδυνεύει από δακρυγόνο που δέχθηκε), στα πανό αλλά και στις βιτρίνες των καταστημάτων με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική, όμως ο κόσμος δεν έβγαινε από το δρόμο και ξαναμπήκε πίσω από τα πανό για να διαδηλώσει και να καταλήξει στο παράρτημα.
Η μαζικότητα της πορείας και η δυναμική της ήταν αυτά που έσπασαν τον τρόμο. Ο λαός και η νεολαία της Πάτρας εκδήλωσε τη οργή του απέναντι στην επίθεση της πολιτικής του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Η "Πρωτοβουλία" παρόλα τα χημικά και τα δακρυγόνα που έπεσαν στο μπλοκ της έφτασε στο τέλος της διαδήλωσης συγκροτημένα και έδωσε ραντεβού με συναγωνιστές για τη συγκρότηση και τη δράση της το επόμενο διάστημα.