27 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΑΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έγινε στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη ανοιχτή ολομέλεια της ΠΑΑΣ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πανελλαδική σύσκεψη της πρωτοβουλίας.
Το συντονιστικό της Θεσσαλονίκης αποτιμώντας την κουβέντα κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

1) Θεωρούμε ότι αποτελεί θετικό γεγονός η μαζική συμμετοχή δεκάδων συναγωνιστών
(πάνω από 70), που εκδήλωσαν την διάθεση τους να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στα επόμενα βήματα συγκρότησης της ΠΑΑΣ. Τόσο η μαζικότητα όσο και η παρουσία ανένταχτων αγωνιστών είναι ελπιδοφόρο μήνυμα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.


2) Εκφράστηκε μέσα από πλούσια ζωντανή διαδικασία, σύμπτωση απόψεων στα βασικά ζητήματα, που θέτει η συγκυρία και στον τρόπο που τα προσεγγίζει η ΠΑΑΣ. Ιδιαίτερα τονίστηκε η αναγκαιότητα μαζικού αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η ενίσχυση των μετώπων αντίστασης και του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων (εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί, εργαζόμενοι ΟΤΑ κλπ) και η πάλη ενάντια στο νέο-φασισμό και την φασιστικοποίηση μέσα από την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων. Η συζήτηση εντόπισε αδυναμίες στην παρέμβαση μας και προσπάθησε να συμβάλλει με προτάσεις στο ξεπέρασμα τους.

3) Τονίστηκε ότι είναι πολιτική αναγκαιότητα η συγκρότηση και παρέμβαση της ΠΑΑΣ στις πολιτικές εξελίξεις γιατί δεν «είμαστε μια ακόμη άποψη στο κίνημα», αλλά το πολιτικό πλαίσιο που παλεύουμε καλύπτει ένα πραγματικό πολιτικό κενό και θέλει να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του μαζικού λαϊκού επαναστατικού κινήματος της εποχής μας.

4) Για το όνομα εκφράστηκε στη συζήτηση η άποψη ότι πρέπει στο όνομα της μετωπικής συνεργασίας να αποτυπώνεται το περιεχόμενο της πολιτικής μας κατεύθυνσης, χωρίς μονοθεματικές αποκλίσεις, αλλά με ισοτιμία ανάμεσα στον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και την ταξική προοπτική. Προτάθηκαν τα ονόματα:
α) Πανελλαδική Αντιιμπεριαλιστική Αντικαπιταλιστική Συνεργασία (ΠΑΑΣ)
β) Λαϊκή Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό-καπιταλισμό και
γ) ένα μονολεκτικό εύηχο όνομα που να μας ευκολύνει στην απεύθυνση.
Επιχειρηματολογήθηκε και η θέση ότι οι προσδιορισμοί «Αριστερή» και «Αντιιμπεριαλιστική» ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα της συνεργασίας.

5) Εκφράστηκε η διάθεση για μαζική και ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία της σύσκεψης. Προς αυτή την κατεύθυνση το συντονιστικό οφείλει το επόμενο διάστημα να πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες.

6) Καλούμε όλα τα σχήματα που συμμετέχουν και αναφέρονται στην ΠΑΑΣ κι όλους τους μεμονωμένους αγωνιστές, που θεωρούν ότι η πολιτική κατεύθυνση της σύγκρουσης με το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και τους υποστηρικτές του είναι ανάγκη ζωής για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να συμμετέχουν ενεργά στην πανελλαδική σύσκεψη.
Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.
Με σταθερά βήματα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε.

Θεσσαλονίκη 25 Σεπτέμβρη 2013