26 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση της Πορείας Αριστερής στην εκδήλωση της ΠΑΑΣ Ηρακλείου 24/10 στα πλαίσια της πανελλαδικής της συγκρότησης

Οκτώβρης 2013
Η Πορεία Αριστερή χαιρετίζει τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η πρωτοβουλία για την Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία στα πλαίσια της πανελλαδικής της συγκρότησης.
Αυτή τη περίοδο βιώνουμε την πιο άγρια επίθεση του κεφαλαίου που έχει ζήσει η ελληνική εργατική τάξη, η νεολαία και ο λαός τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια. Βρισκόμαστε σε συνθήκες χρεοκοπίας της χώρας η οποία οδηγεί, μέσω των πολιτικών που εφαρμόζονται, στη διαρκώς εντεινόμενη εξάρτηση της χώρας από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ιδιαίτερα την Γερμανία (μέσω της ΕΕ) και τις ΗΠΑ.
Η Πορεία Αριστερή θεωρεί ότι η δημιουργία ενός μαζικού μαχητικού, συνεπούς, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων αποτελεί σήμερα αναγκαιότητα. Με αυτή την έννοια συμμετείχε από τον Απρίλη μέχρι και το Δεκέμβρη του 2012 στις διαδικασίες συγκρότησης της πΑΑΣ σε παρεμβάσεις, διμερείς συζητήσεις αλλά και με καλέσματα στην ελληνική νεολαία να την πλαισιώσει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα και Ηράκλειο.

Δυστυχώς, οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην πΑΑΣ δε ξεκαθάρισαν ποτέ ακριβώς πώς θα συγκροτηθεί αυτό το μέτωπο και σε ποια θέματα θα παρεμβαίνει. Εξ άλλου θεωρούμε ότι εμείς ως πολιτικοσυνδικαλιστικό σχήμα θα ήταν αδύνατο να παρεμβαίνουμε-συμμετέχουμε σε μια εφ’ όλης της ύλης συμμαχία. Οι υποκειμενικές συνθήκες για κάτι τέτοιο δεν είναι ώριμες, ακόμα ίσως και μεταξύ των παραβρισκόμενων δυνάμεων.
Όμως το σημαντικότερο πρόβλημα για την ίδια την πΑΑΣ είναι ότι ακόμα και σήμερα είναι ασαφής ποια είναι η δομή και η οργάνωσή και με ποιόν τρόπο λαμβάνονται οι αποφάσεις, δηλαδή πώς δομούνται οι πολιτικές θέσεις και πώς καθορίζεται το σχέδιο δράσης της. Ακόμη και για εμάς, για την Πορεία Αριστερή, που εξ αρχής συμμετείχαμε στις πρώτες συζητήσεις για τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας και ενεργά προσπαθήσαμε να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση του πολιτικού της πλαισίου, υπήρξαν φορές που αισθανθήκαμε ότι ο ρόλος μας στις διαδικασίες ήταν διακοσμητικός, ότι δεν είχαμε λόγο στις αποφάσεις της. Ποτέ δεν έγινε σαφές αν θα είναι (i) ένα σχήμα που καθοδηγείται από τις δύο κομματικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτήν είτε (ii) ένα σχήμα που θα συναποφασίζουν ισότιμα όλες οι συλλογικότητες που την στηρίζουν είτε (iii) ένα ανοιχτό σχήμα στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται απ’ ευθείας από την βάση της μέσω τοπικών επιτροπών. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες λύσεις, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει η ίδια η πΑΑΣ να αποφασίσει την δομή της. Κάτι που σήμερα, πάνω από ενάμιση χρόνο αφότου ξεκίνησαν οι συζητήσεις, ακόμα δεν είναι σαφές για κανέναν.
Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την πΑΑΣ με ενδιαφέρον. Η παρουσία μας εδώ σήμερα δείχνει και αυτή την αγωνία να δουλέψουμε μαζί πάνω στα κοινά προβλήματα, να οργανώσουμε από κοινού την αντίσταση του λαού και της νεολαίας. Μέχρι όμως να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα πιστεύουμε ότι η ένταξή μας στην πΑΑΣ δεν θα μπορεί να διευκολύνει σε τίποτε από τα παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι σήμερα θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε δυο άξονες:
1) Ως αντιιμπεριαλιστές: Να αναδείξουμε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα-φύση της ΕΕ, να αποκαλύψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και να ανοίξουμε το δρόμο για την άμεση έξοδο της χώρας από αυτή ως αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.
2) Ως αριστεροί αγωνιστές: Να δώσουμε τη μάχη για την ενότητα στη δράση μέσα στα συνδικάτα, τα σωματεία και τους συλλόγους.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις διαδικασίες σας.