22 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι κινητοποιήσεις χιλιάδων σπουδαστών του ΤΕΙΘ εδώ και 2 εβδομάδες συγκλόνισαν την πόλη. Το σχέδιο Αθηνά -μόνο στη Θεσσαλονίκη- πλήττει πάνω από 15.000 σπουδαστές οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις και κατά πλειοψηφία να οδηγηθούν σε παραίτηση των σπουδών τους λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού κόστους. Η ουσιαστική διάλυση του ΤΕΙΘ (συγχώνευση 13 από τα 25 τμήματα και μεταφορά σε Σέρρες και Φλώρινα) είναι κομμάτι συνολικότερων επιδιώξεων από την πλευρά της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Το σχέδιο «Αθηνά» -που προβλέπει τη συγχωνεύση-καταργήση 94 ΑΕΙ-ΤΕΙ σε όλη τη χώρα- αποτελεί ισχυρό χτύπημα στο δικαίωμα χιλιάδων φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και την ίδια στιγμή φραγμό για την είσοδο δεκάδων χιλιάδων μαθητών στην Τρίτη Βαθμίδα. Είναι μέρος της ίδιας πολιτικής που στερεί στοιχειώδη δικαιώματα στη δωρεάν εκπαίδευση (σίτιση, στέγαση, βιβλία), ετοιμάζει μαζικές διαγραφές από τις σχολές καθώς και σκλήρυνση των προϋποθέσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η πολιτική των ταξικών φραγμών στην παιδεία γνωρίζει πρωτόγνωρη ένταση σε αντιστοιχία με το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνει στη χώρα η πολιτική της εξάρτησης, της αποβιομηχάνησης, των απανωτών μνημονίων, της φτώχιας και της ανεργίας του 60% στους νέους. Στρατηγικός στόχος είναι η δραστική μείωση των εισακτέων και των αποφοίτων και η αφαίρεση του δικαιώματος στις σπουδές και στην διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας για τα παιδιά δεκάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών. Στη βάση αυτή, προωθείται ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται μόλις στην αρχή του.

Τόσο οι χιλιάδες φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που εξωθούνται σε μετακίνηση, όσο και εκείνοι που προσωρινά «μένουν πίσω» για να «περιμένουν τη σειρά τους» αντιμετωπίζουν κοινή επίθεση. Σύμμαχοι τους είναι οι φοιτητές των ΑΕΙ, καθώς οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας όπου ξεσπούν κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να απλώσουν κόντρα στην προσπάθεια να παρουσιαστεί το ζήτημα ως «συντεχνιακό» και «τοπικό» την ίδια στιγμή μάλιστα που αυτή επιβεβαιώνεται ως η πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι για την «απομόνωση» και εν τέλει καταστολή κάθε κοινωνικού κινήματος που ξεσπά. Κρίσιμο ζητούμενο είναι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός για τη συνολική ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά» στη ρίζα του. Οι «ρεαλιστικές προτάσεις» των τοπικών παραγόντων, της διοίκησης και του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙΘ για «μερική μετακίνηση» ή «εσωτερική συγχώνευση σχολών» μέσα στις εγκαταστάσεις της Σίνδου δεν αφορούν τις ανάγκες των σπουδαστών καθώς θα καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ολοένα και πιο αφόρητες συνθήκες σπουδών. Τέτοιοι «ελιγμοί» εξυπηρετούν την πολιτική που θέλει να διασπάσει και εν τέλει να κάμψει τις κινητοποιήσεις με σκοπό την προώθηση και την ολοκληρωτική εφαρμογή του σχεδίου.
Καμία διαπραγμάτευση! Ούτε συγχώνευση, ούτε μεταφορά του ΑΤΕΙΘ! Να δυναμώσουν και να απλώσουν οι κινητοποιήσεις για τη συνολική ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά»! Αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος της νεολαίας στις σπουδές!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ