21 Απριλίου 2013

Πειραιάς: Συγκροτήθηκε η «Λαϊκή Αντίσταση»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιδρυτική συνάντηση την Κυριακή 14/4 στο Κερατσίνι για τη δημιουργία σχήματος πόλης στη Πειραϊκή περιφέρεια. Η αναγκαιότητα αλλά και η δυνατότητα για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος στη περιοχή αποτέλεσε κοινό τόπο τόσο των μελών του ΚΚΕ(μ-λ), που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, όσο και ανένταχτων συναγωνιστών που συνέβαλαν ουσιαστικά και καθοριστικά στη πολιτική και οργανωτική προετοιμασία.
Στόχος της ιδρυτικής συνάντησης ήταν να καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο που θα αποτελεί τη βάση συγκρότησης του σχήματος. Μια διαδικασία που, από τη μεριά μας, είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν από την ιδρυτική συνάντηση, σε μια προσπάθεια να συζητήσουμε με συναγωνιστές και να συνδιαμορφώσουμε τη πρόταση του πλαισίου σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιδιαχειριστική κατεύθυνση.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία ήρθαμε και σε επαφή με συναγωνιστές οι οποίοι είτε διαφώνησαν με το εγχείρημα αυτό, είτε εξέφρασαν επιφυλάξεις δηλώνοντας ότι θα το παρακολουθούν. Αυτή η πρόταση λοιπόν παρουσιάστηκε εισηγητικά, επιδιώκοντας να κάνει σαφές ότι το σχήμα αυτό θέλει να αποτελέσει ένα εργαλείο συγκρότησης, δράσης και πάλης πάνω στα μέτωπα της επίθεσης του συστήματος. Θέλει να συμβάλει στη δημιουργία, στην οργάνωση και στον πολιτικό προσανατολισμό, στην ανάπτυξη και νικηφόρα έκβαση των αγώνων στη περιοχή. Ότι κύρια κατεύθυνση θα αποτελεί η οργάνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στη καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ από το κράτος και τους δήμους, από το κεφάλαιο και την εργοδοσία, του δικαιώματος στη ζωή. Κόντρα στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που καλλιεργούνται συστηματικά και την «αυτοδιαχείριση» της πείνας που προβάλλεται ως «αλληλεγγύη και αντίσταση».
Ότι αυτό το πολιτικό και κινηματικό κενό δεν εκφράζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά συνολικότερα, θέτοντας το καθήκον για πανελλαδική προσπάθεια συγκρότησης και έκφρασης αυτής της κατεύθυνσης.
Τόσο για τη συμβολή του σχήματος στο γενικότερο συσχετισμό δύναμης όσο και για το γεγονός ότι συνολικότερες ανατροπές υπέρ του λαού και της εργατικής τάξης περνούν μέσα από τη σύγκρουση με την αστική τάξη και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Σε αυτή τη βάση ξεκαθαρίσαμε από τη μεριά μας, ότι το σχήμα αυτό θα πρέπει να συνδεθεί και να συντονιστεί με την Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αυτής της πρωτοβουλίας μας και προωθεί αυτή την κατεύθυνση.
Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε, με βάση και τους προβληματισμούς ορισμένων συναγωνιστών στο χαρακτήρα που θα έχει αυτό το σχήμα και τι ακριβώς επιδιώκει. Τη σχέση του με άλλα σχήματα και συλλογικότητες που δρουν στη περιοχή, αλλά και τη σχέση του με πρωτοβουλίες- επιτροπές και λαϊκές-ανοιχτές συνελεύσεις. Επίσης τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα και ζήτημα της «αλληλεγγύης».
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε εκπρόσωπος από το ΝΑΡ. Αφού χαιρέτησε την διαδικασία, χαρακτήρισε το εγχείρημα ως «πολιτικό μέτωπο στο οποίο ο ίδιος δεν χωράει». Επισήμανε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να έχει «ταξικό πρόσημο». Παρουσίασε την νεοϊδρυθείσα Εργατική Λέσχη στη περιοχή και την καμπάνια που διεξάγουν στο πλαίσιο του «Απρίλης, μήνας προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών». Τέλος ζήτησε διευκρινήσεις για την οργανωτική σχέση του σχήματος με την Π.Α.Α.Σ. αλλά και για το αν το σχήμα θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές.
Η «Λαϊκή Αντίσταση» είναι ένα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα. Ήδη καθορίστηκε επόμενη συνάντηση την οποία θα απασχολήσει η έγκριση του τελικού πλαισίου που θα κατατεθεί
από ομάδα συναγωνιστών. Θα αποφασιστεί η παρέμβαση του σχήματος για την απεργία της 1ης Μάη. Θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την ιεράρχηση των μετώπων πάλης που ανοίγονται στη περιοχή και την παρέμβαση του σχήματος για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για την ανεύρεση χώρου που θα στεγάσει τις συνεδριάσεις της οι οποίες θέλουμε να είναι τακτικές και ανοιχτές προς το λαό.