27 Απριλίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΘ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! 
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ!
  • Η παραχώρηση του 51% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες, που η τρικομματική κυβέρνηση πρόκειται να προωθήσει άμεσα υλοποιώντας τις εντολές των ιμπεριαλιστών της τρόικας θα φέρει νέα και μεγαλύτερη εξαθλίωση στο λαό του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Όπου προωθήθηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού τα αποτελέσματα ήταν πολλά περισσότερα από την αύξηση της τιμής του που έτσι ή αλλιώς κάνει φτωχότερους τους ήδη φτωχούς: κακή κατάσταση δικτύου, πολύ κακή ποιότητα νερού, απώλειες υδάτινων πόρων.
  • Με την ιδιωτικοποίηση του νερού αφαιρείται ένα στοιχειώδες για την επιβίωση δικαίωμα και φυσικά όλη αυτή η επιχείρηση είναι κομμάτι της βάρβαρης επίθεσης στο εισόδημα, τη δουλειά, την περίθαλψη , την εκπαίδευση και τις κοινωφελείς υπηρεσίες που απευθύνονται στο λαό. Μιας επίθεσης που ζωτικά ανθρώπινα δικαιώματα τα, μετατρέπει σε εμπορεύματα. Η ανάγκη να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης πέρα από την άμεση αξία της για τις ζωές των Θεσσαλονικιών έχει και μια γενικότερη σημασία για τον αγώνα που διεξάγει ο λαός ενάντια στα μνημόνια και τις επιπτώσεις τους.
  • Στον αγώνα αυτόν –που κανείς δεν περισσεύει- είναι αναγκαία η πιο πλατιά ενότητα γύρω από τον κεντρικό στόχο:το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Κάθε προσπάθεια, κίνηση ή συνθηματολογία που προσπαθεί να συνδέσει τον αγώνα με προτάσεις μιας άλλης «ορθολογικής» αντιπρότασης διαχείρισης της ύδρευσης, τον αποδυναμώνει και αποπροσανατολίζει από το κύριο αίτημα που μπορεί να δημιουργήσει κίνηση κόσμου.
  • Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για το ρόλο των Καλλικρατικών δήμων και των δημάρχων που ακόμα και αν στα λόγια συμπαρατάσσονται είναι έτοιμοι να τα «βρουν» ,με τους εκπροσώπους-ντόπιους και ξένους- του συστήματος που ξεπουλά τα ζωτικά μας δικαιώματα.
  • Η αναφορά στις περιπτώσεις ευρωπαϊκών μητροπόλεων ή μεγάλων πόλεων όπου η ιδιωτικοποίηση του νερού σταμάτησε –και η προσπάθεια να ενταχθεί η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή κίνηση υπογραφών, αγνοεί ότι ζούμε σε μια χώρα εξαρτημένη από τον ιμπεριαλισμό, με πολιτικές ή δημοτικές εξουσίες «έτοιμες από καιρό» να παραχωρήσουν γη και (κυριολεκτικά!) ύδωρ στους «υψηλούς» προστάτες τους. Σε πρόσφατη εξ άλλου συνάντηση οικονομικών παραγόντων από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκτιμήθηκε και σχεδιάστηκε μια νέα εφόρμηση στους υδάτινους πόρους. Ο αγώνας για να μην περάσει το δημόσιο αγαθό του νερού στα χέρια τους θα είναι σκληρός και παρατεταμένος.
  • Είναι παραπάνω από αναγκαίο ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα του νερού να αποκτήσει δεσμούς και βάσεις στα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης, στις συνοικίες και τις πλατείες. Να συνδεθεί με τις πρωτοβουλίες αντίστασης, τις επιτροπές αγώνα, τις συσπειρώσεις γειτονιάς. Να προσπαθήσει να συνδεθεί με κάθε εργατικό σωματείο ή σύλλογο που σήμερα αγωνίζεται ενάντια στην κοινωνική βαρβαρότητα, και πάνω απ `όλα με την νεολαία της πόλης.
Μόνο έτσι ο αγώνας για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ θα μπορέσει να αποκτήσει πραγματική βάση και ρεαλιστική προοπτική νίκης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΘ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 29/04/2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Θεσσαλονίκη Απρίλης 2013