24 Απριλίου 2013

Παρέμβαση της ΠΑΑΣ στην πανυγειονομική κινητοποίηση της Πάτρας

Στις 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης από τα σωματεία εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το σωματείο εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, του Νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας", της ΕΙΝΑ, εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ κ.α.. Στον χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκαν οι σύντροφοι και συναγωνιστές της ΠΑΑΣ για να ενώσουν την φωνή τους με τους εργαζόμενους και μοιράστηκε η ακόλουθη προκήρυξη:

ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Χάνονται ζωές από τη διάλυση των νοσοκομείων και των άλλων υπηρεσιών υγείας.
Χάνονται ζωές με τις συγχωνεύεις Νοσοκομείων - Τμημάτων και Υπηρεσιών, με τις μειώσεις κλινών και οργανικών θέσεων, με την υποχρηματοδότηση, με τις ελλείψεις προσωπικού και γιατρών.
Μειώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης μας λένε οι διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις και θεωρούν ότι για το χαρακτηρισμό της κατάστασης, η λέξη κλειδί είναι: υγειονομική βόμβα.

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες, οι ψυχικές παθήσεις, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι λοιμώδεις νόσοι κ.α.
Λόγω της ανεργίας και της πτώσης των ατομικών εισοδημάτων, οι ασθενείς μείωσαν τις επισκέψεις σε ιδιωτικούς γιατρούς και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε η ζήτηση για τις υπηρεσίες των ήδη επιβαρυμένων δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξάνεται διαρκώς και στερούνται απαραίτητων υπηρεσιών υγείας. Η πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται σε αδυναμία να πληρώσει το κόστος των φαρμάκων και των εξετάσεων.
Παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ιατρών, ελλείψεις που καθημερινά μεγαλώνουν, τόσο από τις πάμπολλες συνταξιοδοτήσεις λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, όσο και από τις μηδενικές προσλήψεις, με αποτέλεσμα την οριακή και ίσως επικίνδυνη λειτουργία των Νοσοκομείων. «Μάχη» για σύριγγες, αντισηπτικά, γάζες, γάντια κ.α. αναλώσιμα υλικά, δίνουν καθημερινά πλέον οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες των αργιών και των νυκτερινών πού υποχρεωτικά τους επιβάλλονται να κάνουν.
Με τις απολύσεις - διαθεσιμότητες προ των πυλών, την αξιολόγηση των εργαζομένων στο δημόσιο, την υποβάθμιση των νοσοκομείων, μεγάλο κομμάτι νέων γιατρών φεύγει για το εξωτερικό. Μόνο στην Πάτρα το διάστημα 2010- 2012 πάνω από 300 γιατροί μετανάστευσαν με το φαινόμενο να έχει αυξητικές τάσεις. Έτσι το επιστημονικό δυναμικό που θα μπορούσε να προσφέρει στον τομέα της υγεία εγκαταλείπει την χώρα για να βρει την τύχη του στις συμπληγάδες τις ιδιωτικής περίθαλψης στις χώρες τις Ευρώπης.
Από την κυβέρνηση, την τρόικα και την ΕΕ επιχειρείται η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου σε εξευτελιστικές τιμές. Και ενώ το αβάστακτο κόστος της Υγείας στερεί το γιατρό και το φάρμακο από το φτωχό πληθυσμό, δηλ. την εργατική τάξη, από την άλλη μεριά ετοιμάζονται για πάρτυ κερδών τα κοράκια του κεφαλαίου, καθώς διαπιστώνουν ότι «To Εθνικό Σύστημα Υγείας ελλείψει πόρων καταρρέει και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που επανεπενδύουν τα κέρδη τους κυριαρχούν, με προοπτικές να επικρατήσουν σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα»
Το Κεφάλαιο θεωρεί ότι οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες πρέπει να εκμηδενιστούν και τα κρατικά έσοδα να κατευθύνονται μόνο στην την αναπαραγωγή του. Η «αυτοχρηματοδότηση» των νοσοκομείων και των ιδρυμάτων είναι το μέσο για την ελαχιστοποίηση των δαπανών από τη μεριά του κράτους και τη μεταβίβαση στην εργατική τάξη και το λαό της ευθύνης λειτουργίας των όποιων διαθέσιμων υποδομών.
Το δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη βρίσκεται στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης. Η κρίση του κεφαλαίου και τα αδιέξοδα των ιμπεριαλιστών διευρύνουν και συνολικοποίουν την επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις. Η υπεράσπιση της ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, θεμελιακή μορφή του δικαιώματος στη ζωή για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, έλληνα ή ξένο εργάτη είναι η κατεύθυνση που θα διαμορφώσει όρους αντίστασης για την ανατροπή της πολιτικής που επιβάλουν και στον τομέα της δημόσιας Υγείας το Κεφάλαιο και ιμπεριαλιστές.

Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία
ΠΑΤΡΑ 23-4-2013